Richard Wagner i Adrià Gual. Els plafons perduts de l’Associació Wagneriana

Richard Wagner i Adrià Gual. Els plafons perduts de l’Associació Wagneriana

Segurament si Adrià Gual (Barcelona, 1872-1943), il·lustrador, pintor, escenògraf, figurinista, escriptor teatral, teòric, director de teatre, cineasta i tantes coses més, no hagués conegut la teoria artística wagneriana, la seva producció no s’hauria convertit en una de les més originals i genuïnes del modernisme català i ell, com a artista, en un dels més inquiets, polifacètics i destacats de la seva generació.

 Entre els seus nombrosos treballs sobre iconografia wagneriana, sens dubte, destaquen els plafons que va realitzar per l’ Associació Wagneriana (ca. 1902-1904) a la seva primera seu estable que ocupava el primer pis del Carrer de la Canuda nº 31. Fins al moment, tan sols eren conegudes per unes antigues fotografies de l’època que donaven testimoni de la sala de concerts, on es distingia un conjunt decoratiu dedicat a la temàtica de Parsifal i Tristan und Isolde, en els quals Gual va treballar sota els paràmetres simbolistes però que s’apropen per la seva audàcia compositiva a l’expressionisme. En total dotze llenços sobre tela (sis dedicats a Parsifal i uns altres sis a Tristan und Isolde), que per primera vegada surten a la llum després del seu descobriment recent dins el Llegat Joaquim Pena de la Biblioteca de Catalunya. Un conjunt que exemplifica la important influència wagneriana en la segona generació de modernistes que a partir de 1900 s’identifiquen en actitud amb el compositor alemany en aquesta simbiosi perfecta entre wagnerisme-modernisme en la primera dècada del segle XX a Catalunya. Artistes generacionalment coetanis com Pau Roig, Josep Mª Xiró, Feliu Elías, Josep Mª Sert, Joaquim Torres García, Julio Antonio, Josep Clarà i Adrià Gual, entre d’altres, s’apropen a la iconografia wagneriana i també a identificar-se amb el wagnerisme.

En aquesta exposició, per tant, a més de mostrar com a peces claus els plafons decoratius d’Adrià Gual per l’ Associació Wagneriana, es mostraran obres coetànies d’altres artistes que serveixin per entendre aquesta gran capacitat de fascinació que va exercir Richard Wagner com un dels grans definidors del Modernisme català.

Lourdes Jiménez©

 

MUSEU D’HISTÒRIA DE CATALUNYA

Del 29 de maig al 29 de setembre de 2013.

 

Catàleg Exposició R.Wagner i A.Gual

catàleg expo

Aquesta exposició neix en el marc del Bicentenari Wagner a Barcelona i és el fruit d’un llarg procés d’investigació al voltant d’una hipòtesi de treball, a saber: la de donar a conèixer la iconografia wagneriana a Catalunya i col·locar-la al lloc que li correspon, especialment pel que fa a les arts plàstiques de la fi